2008. július 1., kedd

A csapattagok karaktere

Egy csapatban mindig sok féle tag van.
Érdekesség képpen a színekkel lehet jellemezni a csoporttagokat, egyben tulajdonságokat adva hozzájuk a szín szinszimbolika alapján.
  • Kék - ésszerű, érzelemmentes, tervező, stratéga, kis feladatok nem érdeklik de remekül átlátja az egész projektet, érzékeli a nagy összefüggéseket, hatásokat, gyorsan tud dönteni - vezető alkat, ritka, sok csoportban nincs is ilyen ember.
  • Zöld - az észszerűség mellett empatikus, ismeri a tagok karakterét és tudja, hogy kire mit lehet rábízni, ki miért vállalhat felelősséget. Neki kell közvetlen kapcsolatban lennie a tagokkal, mert diplomáciai érzéke sok konfliktust megelőz.
  • Lila - ő az aki a fellegekben jár, rengeteg ötlete van, de nem lehet rá számítani a kivitelezésben, az áttervezésben azonban annál inkább.
  • Piros - tele van energiával, de nem mindig jó irányban használja, a nagy keverő, intrikus, mindenkiről van véleménye, kritikája, de nem biztos, hogy annak mondja el, akire tartozik. Ha van vagy vannak ilyen csoport tagok, akkor érdemes kihangsúlyozni azt csoport szabályt, hogy a kritika akkor jó, ha építő, ha egyenesen annak mondjuk, akire értjük, hogy ne csak azt mondd el, hogy mi nem jó, hanem adj ötletet arra, hogy mi legyen szerinted a jó megoldás. Adjunk neki feladatot, felelősséget, hogy érezze fontosságát, de építsen, ne romboljon.
  • Szürke - ő a dolgozó méhecske, nem önálló, néha passzív, de szívesen csatlakozik a többiekhez. Nem hangadó, de nem mindig dönt jól, hogy melyik oldalra álljon. Óvni kell a pirosak közvetlen befolyásától, mivel önálló véleményét, ha van sem nagyon tudja érvényesíteni.
  • Napsugár - sok meleg és pozitív energia, jó kedv jellemzi. Szívesen dolgozik együtt, csapatban, segít a konfliktusok megoldásában.
Egy csoportban sokféle karakter van és általában senki sem egyértelműen tartozik valamilyen típusba. De azért érdemes elgondolkodni a fent bemutatott csoportosításon ill. létre hozható más szempontok szerint is valamiféle jellemzés.
A karakterek felismerésének jelentősége abban van, hogy ha valaki a megfelelő feladatot kapja egy projektben, akkor jókedvűen dolgozik és hatékony lesz.
Úgy kell elképzelni a csoportot, mint egy nagy élő szervezetet, melyben mindennek megvan a maga funkciója, és akkor működik a legjobban, ha egyes részeit célszerűen mozgatjuk.

Nincsenek megjegyzések: